Simulatoren van Van Halteren Defence

Van Halteren Defence (VHD) produceert simulatoren voor diverse wapensystemen. Sinds 2005 zijn wij vaste leverancier voor de software die bij deze simulatoren wordt gebruikt. Onze eerste samenwerking was een Howitzer-simulator, waarmee een instructeur, een gunner en een layer het afvuren van granaten met een Howitzer kunnen oefenen. De software biedt faciliteiten voor al deze rollen, plus nog de mogelijkheid om de prestaties van de layer en de gunner achteraf te evalueren (after action review).

Naast verschillende leveringen van de Howitzer simulator, hebben wij ook de software ontwikkeling opgepakt voor de mortiersimulator van Van Halteren, de Morsim. Onder andere is er een HLA-gateway toegevoegd aan het systeem, zodat met 3D visualisatie de training in een realistisch ogende virtuele wereld kan laten plaatsvinden.

Deze samenwerking is een mooi voorbeeld van hoe wij onze klanten ondersteunen in hun productontwikkeling.

SPIKE Non-Line of Sight simulatie

Wapensystemen worden steeds geavanceerder en complexer en daarmee worden steeds meer eisen geteld aan hoogwaardige en realistische oefenfaciliteiten. Het SPIKE is zo’n geavanceerd systeem waarbij gedurende de operatie kan worden bijgestuurd op basis van teruggestuurde video beelden, om zo ook doelen verborgen achter bijvoorbeeld een bomenrij te kunnen zien. De Nederlandse Landmacht traint met SPIKE in het live simulation systeem MCTC, Mobile Combat Training Centre, waarbij eenheden trainen met hun echte systemen en voertuigen in de werkelijke wereld. De deelnemers kunnen elkaar ‘zien’ (ze hebben ‘line of sight’). Door ingebruikname van nieuwe technologie waarbij er niet altijd een zichtlijn is, ‘Non Line of Sight’, is er behoefte ontstaan om gesimuleerde beelden toe te voegen aan de werkelijke wereld. TriOpSys voert samen met TNO en Rheinmetall een internationaal onderzoeksproject uit naar het toepassen van zogenaamde ‘non line of sight’-simulatietechnologie in live-oefenomgevingen voor de Nederlandse en de Duitse krijgsmacht.