Jubilaris Peter van Raamsdonk (jubileum 5 jaar juni 2022)

16 June 2022

Vroege vogel Peter van Raamsdonk is er vaak eerder dan de schoonmakers.

Peter van Raamsdonk, Software engineer

Veertig was Peter van Raamsdonk toen hij vijf jaar geleden bij TriOpSys begon. Met al een hele carrière achter de rug. “Via een recruiter die zich vooral richt op mission critical bedrijven kwam ik in contact met TriOpSys.”

“Ik heb mijn opleiding gedaan aan de Hogeschool Utrecht bij wat toen nog de School voor Communicatiesystemen heette. Daar leerde je onder meer programmeren, moduleren en databases maken. Ik wist niet zo goed wat ik wilde studeren, maar ik was wel geïnteresseerd in computers. Ik had een Amiga 500. Ik kwam in Utrecht op de open dag. Er liepen flink wat leuke meisjes rond, dus leek het me wel iets.”

Lachend: “Er bleken overigens helemaal niet zoveel meisjes op die opleiding te zitten, die waren er allemaal voor de open dag van de Economie-opleiding die in hetzelfde gebouw bleek te zitten. Verder voldeed de opleiding overigens wel aan mijn verwachtingen. En gelukkig stijgt het aantal vrouwelijke programmeurs inmiddels wel. Dat is een verandering om blij mee te zijn, diversiteit is ook in ons vak belangrijk.”

“Direct van school ben ik aan de slag gegaan bij TKH Keyprocessor dat zich vooral bezighield met allerlei systemen voor toegangscontrole. Daar werkte ik voornamelijk aan de front end. Het begon klein maar werd al snel groter, tot het tenslotte onderdeel werd van een veel groter bedrijf. Dat betekende een grotere slagkracht, maar ook minder zelfstandigheid.” 

Na gesprekken met zijn toekomstige collega’s Dennis van Beek en Emiel Hermsen, en een gesprek met directeur Rob Timman, maakte Peter de overstap naar TriOpSys. “In eerste instantie ben ik aan de slag gegaan met Aangetekend Mailen, maar al vrij snel vertrok Emiel en kreeg ik zo’n beetje al het onderhoud van de projecten waarmee hij bezig was onder mijn hoede, zoals DatexConverter, Onda en Trefi. En ook de DripConverter. Niet een onderhoudsproject, maar wel vele jaren in beheer bij TriOpSys en pas onlangs door het Nationaal Dataportaal Wegverkeer in eigen beheer genomen.”

Na een tijd lag de nadruk met collega’s Jan de Wit en Harryt Schimmel op het Nationaal Dataportaal Wegverkeer waarvoor TriOpSys meewerkt aan de bouw van het NDW Centraal Informatiesysteem (Ncis). “Sinds kort werk ik helemaal voor NDW waar ik onder meer een project Melvin doe. Ik ben er onderdeel van het realtime-team dat de ‘critical’ systemen beheert. Dat betekent wel dat ik af en toe ook ’s avonds en in het weekeinde werk.”

Bij TriOpSys staat Peter van Raamsdonk bekend als een van de vroege vogels. Hij is regelmatig eerder op kantoor dan de schoonmakers. “Dat komt nog uit mijn begintijd toen ik veel met Dennis van Beek werkte. Hij woont in het oosten van het land en begon altijd heel vroeg om files te ontlopen. Omdat ik zoveel mogelijk van hem wilde meekrijgen, begon ik toen ook maar rond zeven uur. Dat is destijds begonnen, maar ik sta nog steeds rond vijf uur op. Ideaal om zaken in alle rust voor te bereiden.”

Natuurlijk betekent het schrijven van codes vaak het aanpassen en verbeteren van codes die door anderen zijn geschreven. “Hoe lastig het is en welke risico’s het oplevert, hangt onder meer af of een project modulair of monoliet is opgebouwd. Een geheel nieuwe opzet vind ik het leukst. Hoe mooier en logischer de code die je kunt schrijven, hoe kleiner de risico’s dat er bugs opduiken. Een plakbandje plakken is soms nodig, maar heeft niet mijn voorkeur.”

Peter van Raamsdonk heeft een ruime ervaring in de ICT-wereld en hij heeft bij uiteenlopende bedrijven gewerkt. Hij kan werken bij TriOpSys alleen maar aanbevelen. “TriOpSys heeft een open cultuur en is in alle opzichten erg flexibel. Voor een redelijk klein bedrijf doen we relevante en grote projecten op heel verschillende gebieden: van ruimtevaart tot defensie en verkeer. We hebben ons heel goed door de coronatijd heen geslagen. Hoewel het contact noodgedwongen een tijd vooral via Teams liep, zijn we toch een hecht bedrijf gebleven.”